Så påverkar din dagliga digitala aktivitet klimatet
I dagens digitaliserade värld är det enkelt att glömma bort att varje klick, varje streaming och varje e-postmeddelande har en klimatpåverkan. Digitala tjänster som sociala medier, videostreaming och e-post är djupt integrerade i vår vardag och arbetsmiljö. Men dessa bekvämligheter kommer med en miljökostnad.
för 1 månad sedan
Hållbara digitala vanor
Sambandet mellan klimatpåverkan och digitala tjänster
När vi använder digitala tjänster, driver datacenter runt om i världen den nödvändiga infrastrukturen. Dessa datacenter förbrukar stora mängder energi för att hantera och lagra data, köra komplexa algoritmer och säkerställa att våra digitala upplevelser är smidiga och tillgängliga dygnet runt. Studier har visat att den globala IT-sektorn står för ungefär 2-4% av de globala koldioxidutsläppen.
Arbetsgivarens och individens ansvar
Arbetsgivare har ett betydande ansvar för att skapa en hållbar digital arbetsmiljö. Detta kan inkludera att implementera energieffektiva system, utbilda anställda om hållbara digitala vanor och övervaka företagets digitala koldioxidavtryck. Men lika viktigt är det personliga ansvaret. Var och en av oss kan göra små förändringar i våra digitala vanor som, när de multipliceras över miljontals användare, kan ha en stor inverkan.
Sju tips för hållbara digitala vanor
1. Minska videostreaming
Videostreaming står för en stor del av internettrafiken och är energikrävande. Sänk upplösningen på videor när hög kvalitet inte är nödvändig och överväg att ladda ner innehåll för offlinevisning istället för att streama flera gånger.
2. Optimera e-postanvändningen
Undvik att skicka onödiga e-postmeddelanden och stora bilagor. Använd istället molntjänster som OneDrive eller SharePoint för att dela länkar till dokument. (Läs mer om medveten e-posthantering i vår artikel dedikerad till detta).
3. Begränsa sociala medieanvändningen
Sociala medieplattformar kräver ständiga uppdateringar och databehandling. Givetvis finns det många fördelar med att kunna uppdatera vänner, familj och bekanta om vad som pågår i våra liv genom bilder och videos. Men istället för att vara ständigt uppkopplade kan vi välja specifika tider då vi är aktiva på sociala medier. Tänk även igenom vad som verkligen är värt att posta i dina flöden. Genom att minska antalet bilder och videos som laddas upp sparar du inte bara data utan också energi och minskar den totala miljöpåverkan av din digitala närvaro.
4. Använd energisnåla enheter och byt inte i onödan
Se till att dina enheter som laptops, smartphones och surfplattor är energisnåla. Stäng av dem när de inte används och aktivera energisparlägen. Vid köp av nya enheter, välj modeller med lägre energiförbrukning. Att inte byta enheter i onödan är också avgörande för att uppnå betydande klimatvinster. Varje gång vi byter ut en enhet innan den är uttjänt, ökar vi inte bara efterfrågan på nya produkter utan ökar även den totala miljöpåverkan genom resursförbrukning och avfallshantering. Genom att använda våra enheter så länge som möjligt minskar vi behovet av nyproduktion och bidrar till att minska de ekologiska fotavtrycken från elektronikindustrin.
5. Nyttja AI-tjänster på ett smart sätt
Generativ AI som ChatGPT och Microsoft Copilot är resurskrävande. Använd dessa tjänster effektivt och för de uppgifter där de tjänar ett syfte och verkligen kan hjälpa dig. Undvik överdriven användning för uppgifter som tar dig lika lång tid att göra manuellt.
6. Effektivisera lagring och datatjänster
Rensa regelbundet onödiga filer och data som lagras i molnet, exempelvis genom att införa regelbundna digitala städdagar. Ta bort dubblettbilder och filer, radera arkiverat material som inte längre är relevant. Du kan också överväga att komprimera filer och använda effektiva format för att minimera storleken på dina dokument, bilder och videor. Inte bara sparar du energi och lagringsyta på detta sätt, du får också lättare att hitta och hantera filer.
7. Ställ krav och för en aktiv dialog
På arbetsplatsen och som kund, ställ krav på hållbara digitala lösningar. Fråga arbetsgivare och leverantörer om deras miljöstrategier och föreslå förbättringar. En aktiv dialog kan leda till förändringar som gynnar både verksamheten och miljön.
Digitala vanor spelar roll i vår klimatpåverkan, både på jobbet och privat. Genom att vara medveten om hur våra digitala aktiviteter påverkar miljön och genom att implementera mer hållbara vanor kan vi alla bidra till minskade koldioxidutsläpp. Kombinerat med ett aktivt engagemang på arbetsplatsen kan dessa små förändringar leda till stora förbättringar för vår planet.
Hållbar IT