Fördelar med Microsofts svenska moln

Microsoft har två svenska datacenter i Gävle-Sandvik och Staffanstorp. De svenska datacentren är en del i Microsofts engagemang för hållbara investeringar i Sverige och deras mål är att använda 100% förnybar energi i sina datacenter till 2025 (Läs mer om det här: Microsoft News). Xenit är ett av de främsta företagen i Sverige inom Microsofts moln Azure och Microsoft 365 och har lång erfarenhet av att hjälpa företag till molnet. Här har vi listat sju stora fördelar med att flytta er IT-miljö hem till Sverige.

för 1 år sedan

7 fördelar med molnet

 1. Koldioxidneutral IT

Microsofts datacenter i Sverige drivs av 100% förnybar energi. De gör de svenska datacentren till bland de mest hållbara i världen, med ambition att uppnå en nollvision för koldioxid med 100% förnybar energi till 2025.

Enligt en rapport från ’the Footprint Firm’ är det totala utsläppen från svenska lokala servrar ungefär 395 000 ton koldioxid per år. Microsoft Cloud-tjänster är upp till 98% mer koldioxideffektiva än traditionella datacenter för företag (källa: WSP). Att flytta till molnet är ett viktigt steg för företag som prioriterar hållbarhet och vill vara koldioxidneutrala till 2030.

2. Hög säkerhet

IT-säkerhet har aldrig varit mer aktuellt med ökade hot, attacker och intrång. I molnet kan dina slutanvändare känna sig trygga med hög säkerhet. Som ett av världens största techbolag förstår Microsoft vikten av säkerhet och investerar över 1 miljard kronor varje år för att göra sina plattformar än mer säkra. Det finns bland annat inbyggda säkerhetskontroller i flera lager och du får ständiga rekommendationer runt IT-säkerhet.

3. Din data lagras i Sverige

Med allt som händer i världen är det förståeligt att fler och fler företag vill lagra sin data lokalt. Samtidigt vill många svenska företag ligga i framkant när det kommer till digital transformation. Därför är det bra att Microsoft gjort Azure mer tillgängligt för fler svenska företag med möjligheten till svenska datalagring.

4. Kostnadseffektivt

I osäkra tider söker sig allt fler företag till skalbara lösningar. I molnet kan du enkelt kontrollera ditt företags IT-kostnader och skala upp och ner efter behov. Till exempel så sjunker kostnaden när användaravtalet sjunker samtidigt som det blir billigare per användare ju fler som använder plattformen.

5. Snabbare

För företag som bedriver sin verksamhet digitalt (e-commerce, spel, digitala plattformar mm.) kan millisekunder vara avgörande för att lyckas. Då är det ett stort plus med lägre latenser och hög brandbedd. För verksamheter där det kanske inte är den primära anledningen till flytten är det ett stort plus!

6. Automatisering

Genom att flytta till molnet kan du automatisera bort rutinarbeten och processer för att frigöra tid för både din IT-avdelning och era slutanvändare. Det innebär att du kan lägga mindre tid på rutinarbeten och mer tid på aktiviteter som driver er kärnverksamhet framåt.

7. Fördelaktigt vid hybridlösning

Många företag har idag en hybridlösning där en del av deras miljö ligger på en lokal server och en del i molnet. I dessa fall är det fördelaktigt att båda ligger i Sverige då du får högre kapacitet och snabbare svarstid.