Mål

Snabbare inloggning på akuten

Utmaning

Höga krav på eget autentisering

Hälso- och sjukvården i Sverige ställer höga krav på autentisering och säkerhet. För vårdpersonal innebär det ofta att de måste lägga mycket tid på att logga in på olika datorer och enheter. På Capio S:t Görans Sjukhus AB har IT-avdelningen länge arbetat med att få till bra lösningar för användarväxling och snabb in-loggning.

”De lösningar vi hade dög för en del av verksamheten, men inte för alla. På till exempel akutenheten tog det längre tid än vad vårdprocesserna tillåter”, säger Nicklas Johannesén, enhetschef på IT-avdelningen på Capio S:t Görans Sjukhus AB.

Lösning

Enkel inloggning med smart kort och pinkod

I samband med att sjukhuset byggde en ny akutmottagning, bestämde man sig för att införa en ny lösning. Med Imprivata kan personalen enkelt logga in genom att bara nudda sitt nationella e-tjänstekort, SITHS, på en läsare brevid datorn och skriva in pinkoden. Användarens virtuella skrivbord öppnas då på den nya enheten. Implementeringen gjordes av Xenit, en långvarig samarbetspartner till Capio S:t Görans Sjukhus AB och den första Imprivata-partnern i Sverige.

”För oss var det här mer än ett IT-projekt. Det var viktigt att få med verksamheten och det var det även för Xenit. De har varit väldigt engagerade och vi har fått en lösning med hög kvalitet”, säger Nicklas Johannesén.

Läs mer om tjänsten

Resultat

Säker lösning som sparar tid

Förutom att lösningen är säker och enkel, har inloggningstiden kortats från 15 till under 5 sekunder.

”Jag är supernöjd! Den största skillnaden är att inloggningen nu går snabbare och smidigare”

 

Eftersom det är så enkelt att logga in igen, är även säkerheten bättre, säger Rebecca Ottosson som är specialistsjuksköterska på akutmottagningen. Capio S:t Görans Sjukhus AB implementerar nu lösningen på hela sjukhuset. Totalt handlar det om cirka 2000 medarbetare och Nicklas Johannesén ser många framtida möjligheter med Imprivata.

”I första hand har vi valt att fokusera på autentiseringen, men funktioner som Single Sign-On (SSO) kommer att ge oss ytterligare mervärde”

Capio S:t Görans Sjukhus AB är beläget på Kungsholmen i Stockholm. Akutsjukhuset är en del av Capio, ett av Europas ledande sjukvårdsföretag med verksamheter i flera länder.