Posted in : Applications, Azure, Microsoft, Windows Av Jan Frick Översätt med Google ⟶

4 years ago

Windows Virtual Desktop har nu varit tillgänglig för allmänheten sedan några månader tillbaka. Produkten är fortsatt ny, och detta inlägget belyser två intressanta kommande nyheter.

Applikationsleverans – MSIX App Attach

Med App Attach så presenterar Microsoft en ny lösning för levereras av applikationer i en VDI-miljö. Microsoft vill gå ifrån de mer traditionella sätten att leverera applikationer, som till exempel att använda sig av en master image eller streaming av applikation. Med App Attach så ligger applikationen separerat från den virtuella maskinen och varje applikation som användaren har tillgång till kopplar vid inlogg på sig på maskinen och användarsessionen, på samma sätt som en FSLogix användarprofil. Detta gör att applikationen blir separerad från OS lagret, vilket gör att den då inte heller tar någon plats på disken. För slutanvändaren kommer det se ut och kännas som att applikationen är lokalt installerad.

Användarprofil och applikationer kopplar på sig vid inloggning


Fördelen med detta sätt att leverera applikationer är som tidigare nämnts att det inte tar någon plats på disk och man kan leverera och uppdatera applikationer direkt utan att behöva uppdatera och köra ut en ny master image. Administratörer slipper då även underhåll av sin master image och de behöver inte ha flera olika images för olika typer av avdelningar och applikationer. Fungerar detta bra så kan det mycket väl bli en ny standard för applikationsleverans.
För att App Attach ska fungera så behöver applikationen vara i det nya MSIX formatet. Det ska vara möjligt att konvertera MSI till MSIX, med hjälp av MSIX pakteringsverktyg.
App Attach är just nu i private preview. Det finns ingen information från Microsoft om när detta ska vara tillgängligt för allmänheten, men förhoppningsvis inom en snar framtid. Fram till dess så håller vi ögonen öppna. Läs mer om App Attach här.

Manageringsverktyg

Just nu är Powershell enda sättet att administrera sin windows virtual desktop tentant och hostpooler. Microsoft har dock annonserat att de inom kort ska släppa ett manageringsverktyg för WVD inbyggt i Azure. Med hjälp av detta verktyget ska man enkelt kunna sätta upp nya host pools, lägga till VMs i sin hostpool och så vidare. Det ska även gå att lägga till AD-grupper för tilldelning av applikationer (tilldelning av applikationer till AD-grupper går inte ens att göra via powershell just nu)
Nedan bilder är ett litet smakprov på hur det kan komma att se ut:

 

Detta förenklar hanteringen avsevärt och är en välkomnande nyhet för alla som administrerar WVD.

Tags : Azure, Microsoft, Windwos Virtual Desktop

Personlig rådgivning

Vi erbjuder personlig rådgivning med författaren för 1400 SEK per timme. Anmäl ditt intresse i här så återkommer vi så snart vi kan.

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.