Posted in : Citrix, Virtual Apps and Desktops Av Xenit Översätt med Google ⟶

8 years ago

Överväger ni en uppgradering till Windows 10 under det kommande året så missa inte att ta en titt på Citrix senaste version av AppDNA, vilket är ett mycket kompetent verktyg för att granska era applikationers kompatibilitet med olika plattformar, exempelvis Windows 10.
AppDNA erbjuder analys av applikationskompatilibitet mellan följande plattformar:

  • Windows XP, 7, 8, 10
  • Windows Server 2003, 2008/R2, 2012/R2
  • Internet Explorer 8, 9, 10, 11, Microsoft Edge, Citrix WorxWeb och FireFox (alla versioner)

AppDNA kan alltså användas som förberedande underlag inför en mängd olika migreringsscenarios. Detta inlägg kommer att visa ett exempel med en granskning av två applikationer inför en övergång från Windows 7 till Windows 10. Vi passar samtidigt på att även granska hur kompatibiliteten står sig vid publicering centralt i en XenApp-miljö med Windows Server 2012R2 som OS.
Applikationer:

  • BankID
  • Visma Administration

Vi börjar med att importera applikationerna till AppDNA-biblioteket:
AppDNA Visma Importera
Väl importerade genomför vi komptatibilitetsanalysen gentemot de valda plattformarna:
AppDNA Visma Kompatibilitetsanalys
Utdrag och slutsater från resulterande rapporter:
Översikt
AppDNA Resultat
BankID
OK för både Windows 10 och Windows Server 2012R2 men med varning avseende publicering via XenApp. Detta visar sig bero på ett systemkrav om att användare inte delar IP-adress eller hostnamn, vilket vanligtvis är fallet i en fleranvändarmiljö:
AppDNA BankID
Rekommenderad åtgärd är att säkerställa att vi kan aktivera virtuella IPs för publicerade applikationer så att varje session/användare kan få ett unikt IP. Vi får även tips om länkar där vi kan fördjupa oss vidare i ämnet.
Visma Administration
Visma Administration var det värre ställt med. Vi får upp ett flertal varningar med följande rekommendationer avseende Windows 10 som exempel:
AppDNA Visma Administration
Med andra ord är installerad version av applikationen inkompatibel med Windows 10 och en uppgradering till (och granskning av) en senare version är att rekommendera.
Enligt Vismas supportsida är senast tillgängliga version v.2015.1, vilket också visar sig vara lägsta supporterade version att använda för Windows 10.
Rekommenderat nästa steg är således att uppgradera till senaste version av programmet och genomföra en ny analys innan uppgraderingen till Windows 10 genomförs för Visma-användarna.
Sagt och gjort. Tyvärr får vi även efter uppgradering till den senaste versionen fortsatta varningar som exempelvis att:
Visma Windows 10 Felmeddelande
Det är möjligt att programmet kan starta initialt och se ut att fungera bra och att felet exempelvis är kopplat till en specifik modul som kanske/kanske inte används dagligdags.
Vid närmare undersökning i det här fallet ser problemet ut att vara kopplat till modulen ”Visma Fakturering” och kan därmed troligen bortses från om kundreskontra och fakturering exempelvis hanteras via ett separat affärssystem.
Dessa varningar är dock starkt rekommenderade att dryfta med systemleverantören före en uppgradering till Windows 10, även om versionen enligt Vismas supportsida officiellt är supporterad…

Vill ni veta mer om Citrix AppDNA? Kontakta oss via hemsidan, e-post eller telefon på 010-707 35 00. Vill du köpa det som en färdig tjänst utan onödiga investeringar och uppsättning ta en titt på vårt paketerade erbjudande här.

Tags :

Personlig rådgivning

Vi erbjuder personlig rådgivning med författaren för 1400 SEK per timme. Anmäl ditt intresse i här så återkommer vi så snart vi kan.

Add comment

Your comment will be revised by the site if needed.